27 Ekim 2015 Salı

Postherpetik Nevralji

Postherpetik Nevralji

Postherpetik nevralji, suçiçeği (herpes zoster) virüsünden kaynaklanan zonanın bir komplikasyonudur.

Postherpetik nevralji, suçiçeği (herpes zoster) virüsünden kaynaklanan zonanın bir komplikasyonudur. Çoğu zona vakası birkaç haftada geçer. Ama ağrı zona döküntüsü ve kabarcıkları yok olduktan çok sonra devam ederse buna postherpetik nevralji adı verilir.

Postherpetik nevralji sinir liflerinizi ve cildinizi etkiler ve postherpetik nevraljiyle ilişkili yakıcı ağrı uykuyu ve iştahı kesecek kadar şiddetli olabilir. Postherpetik nevralji riski yaşla birlikte artar, esas olarak 60 yaşından büyük kişileri etkiler. Etkilenen bölge de fark yaratır. Örneğin zona yüzde meydana geldiğinde postherpetik nevralji olasılığı vücudun başka kısımlarından kayda değer ölçüde daha yüksektir.


Sebepler


Şu çiçeği geçirdiğinizde ona sebep olan virüs ömür boyu vücudunuzda kalır. Yaşınız ilerledikçe virüs yeniden etkinleşebilir. Bazen bu, vücudunuz baskı altında olduğunda, örneğin başka bir enfeksiyondan dolayı veya bağışıklık sisteminizi bastıran ilaçlara bağlı olarak meydana gelir. Sonuç zonadır. Virüse karşı biraz bağışıklığınız olduğu için, döküntü tüm vücut yerine, virüsün yeniden etkinleştiği sinirden beslenen cilt bölgelerinde meydana gelir.

Postherpetik nevralji, sinir lifleri zonanın çıkması sırasında hasar görürse meydana gelir. Hasarlı lifler, normalde yaptıkları gibi cildinizden beyninize mesaj gönderemezler. Bunun yerine, mesajlar karmaşık ve abartılı hale gelerek aylarca, hatta yıllarca sürebilen kronik, genelde şiddetli ağrıya neden olur.


Belirtiler


Postherpetik nevralji belirtileri genelde, zonanın ilk ortaya çıktığı cilt bölgesiyle, çok yaygın biçimde gövdenizin etrafındaki, genelde vücudunuzun tek tarafındaki bir şeritle kısıtlıdır.

Belirtiler şunlar olabilir:

Ağrı. Postherpetik nevraljiyle ilişkili ağrı en yaygın olarak yakıcı, keskin, iğneleyici veya derin ve ağrılı olarak tanımlanır.

Hafif dokunuşa duyarlılık. Postherpetik nevraljisi olan kişiler genelde etkilenen cilde kıyafet değmesine bile katlanamazlar, allodini adı verilen durumdur bu.
Kaşıntı ve uyuşukluk. Daha az yaygın olarak, postherpetik nevralji kaşıntılı his veya uyuşukluk üretbilir.
Kuvvetsizlik veya felç. Nadir vakalarda, söz konusu sinirler kas hareketini de kontrol ederse kas kuvvetsizliği veya felç de yaşayabilirsiniz.

Kaynak:hemensaglik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder