23 Ekim 2015 Cuma

Hamilelikte Primer Genital Herpes

Hamilelikte Primer Genital Herpes


Gebeliğinizin son 6 haftasında veya doğum zamanına yakın dönemde herpesin ilk belirtileri görülürse virüsün bebeğinize geçme riski çok yüksektir ( %25) Vajinal yoldan doğum yaparsanız doğan bebeğinizde çok ciddi herpes infeksiyonu gelişebilir Bu nedenle doktorunuz sezaryen doğum yapmanızı önerecektir. Böylece genital bölgenizdeki kabarcıklardan ve yaralardan virüsün bebeğinize bulaşma şansı büyük şekilde azalır.
Ancak, sezaryen doğum yerine vajinal yoldan doğum yapmakta kararlıysanız doktorunuz size antiviral tedavi başlayabilir. Bu ilaç doğum eylemi ve doğum sırasında intravenöz yıldan verilir.
Eğer gebeliğinizin ilk 3 ayında (1. Trimestr) primer herpes enfeksiyonu yaşarsanız, bu durum düşük yapma olasılığınız arttırı. Eğer bu dönemi atlatıp düşük yapmadığınız taktirde bebeğinizin sağlığını etkilemeyecektir.
Virüse yakalanmanızla doğum yapmanıza kadar olan dönem 2 aydan fazlaysa normal vajinal doğum yapabilirsiniz. Çünkü bu vücudunuzda antikor oluşması için yeterli zamandır ve bebeğinize plasenta yoluyla geçerek onu doğum sırasında herpesten etkilenmekten koruyacaktır. Doktorunuz antiviral tedavi reçete edebilir. Bu ilaçlar yaralarınızın çabuk iyileşmesine yardım eder,. Ayrıca bazı doktorlar doğum esnasında herpesin nüks etmesini önlemek için gebeliğin son 4 haftasında antiviral ilaç almalarını önerir. Ancak, bu rutin değildir ve antiviral tedavinin avantaj ve dezavantajları tartışılmalıdır.
Hamilelikte Rekürrent (tekrarlayan) Herpes
Genital herpesin tekrarlayan episodları bebeğiniz için fazla risk oluşturmaz. Doğum esnasında kabarcıklar veya yaralar olsa dahi bebeğinizde ciddi herpes infeksiyonu oluşma riski azdır. Çünkü antikorlar bebeğinize geçmiştir.
Doğum zamanında tekrarlayan kabarcıklarınız ve yaralarınızın olması durumunda en iyisinin ne olduğu konusu tartışmalıdır. Bazı doktorlar sezaryen doğum yapmanızı önerir. Ancak, National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) tekrarlayan infeksiyonda sezaryen doğumun gerekli olmadığını savunur. Aynı şekilde, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) doğum anında tekrarlayan herpese bağlı kabarcık ve yaralar olsa da rutin olarak sezaryen doğumu önermez. Çünkü bebekte virüse karşı bağışıklık oluşmuştur ve ciddi herpes infeksiyonu gelişme şansı düşüktür. Eğer doğum eyleminde nüks enfeksiyon yaşıyorsanız doktorunuzla fikirlerinizi paylaşın ve bebeğinizin doğumu için en iyi yolun ne olduğuna birlikte karar verin.
Gebeliğin son 4 haftasında antiviral tedavi alımı da tartışmalıdır. Bu ilaçlar doğum sırasında veziküllerin tekrarlamasını engelleyecektir, ancak artı ve eksilerini doktorunuz değerlendirmelidir.
Antiviral ilaçların yan etkileri var mı?
Çoğu kişide antiviral ilaç alımında herhangi bir yan etki görülmemiştir. En sık görülen yan etkileri bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ciltte kızarıklıktır.



Kaynak:dryesimyercok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder