26 Ekim 2015 Pazartesi

Herpes tedavisi HIV’e karşı koruyucu değil

Herpes tedavisi HIV’e karşı koruyucu değil

AIDS’in önlenmesiyle ilgili yapılan yeni bir araştırma, uçuk olarak bilinen Herpes virüsünü taşıyanlara HIV virüsünün bulaşması ihtimalinin, sağlıklı kişilerden daha fazla olduğu yolundaki bulguların doğru olmadığını ortaya koydu.

LONDRA - Lancet Tıp dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında, Afrika, Peru ve ABD’de herpesli 3 binden fazla kadın ve erkek hasta izlendi. Bu hastaların kabaca yarısının, Herpes ülserlerini engelleyen bir ilaçla tedavi edildikleri belirtildi. 

Yaklaşık bir buçuk yıl sonra, bilim adamları Herpes’e karşı ilaç alan 1581 kişiden 75’inin, HIV virüsü kaptığını tespit etti. Plasibo verilen 1591 kişi arasında ise 64 kişiye HIV bulaştığı saptandı.
Araştırmanın, ABD’deki hükümet kuruluşları ve ilaç şirketleri tarafından desteklendiği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütünün, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi için çalışan ekibinin koordinatörü Francis Ndowa, araştırma bulgularının, “çok önemli ve hayal kırıklığı yaratan sonuçlar” olduğunu söyledi.

Araştırma sonuçlarının, Afrika’da HIV virüsüne karşı yürütülen genel önleyici çalışmalarda “strateji değişikliği gerektireceği” belirtiliyor.

Bazı uzmanlar da Herpes tedavisinde farklı dozaj ya da daha güçlü ilaçların kullanılması gerektiğini kaydediyor. Ndowa, bu yöntemin neden işe yaramadığını henüz tam olarak bilmediklerini ancak bu önleyici tedavinin hala “potansiyelinin bulunduğunu” söyledi.

Uzmanlar, iki virüs arasında henüz tam olarak anlaşılmayan “kompleks bir ilişki” olduğunu saptamıştı. Herpes ülserleri çıktığında, beyaz kan hücreleri virüsle savaşmak için deride yoğunlaşıyor. Bu beyaz kan hücrelerinde, HIV virüsünün reseptörleri (alıcıları) olduğu belirlenmişti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder